Nya rekommendationer kring smittspårning

För att försöka förhindra stora utbrott på arbetsplatser införde folkhälsomyndigheten i förra veckan en ny rekommendation Länk till annan webbplats. gällande testning om någon du jobbar nära insjuknat i covid-19.

Även då alla anställda rekommenderas att jobba hemifrån i möjligaste mån, finns det många yrkeskategorier och arbetsuppgifter där hemarbete inte är möjligt, och många medarbetare därför är på plats samtidigt.

Om ett fall av covid-19 upptäcks på en arbetsplats ska de nära kontakterna kartläggas genom smittspårning. Den nya rekommendationen innebär att personer som har jobbat nära den insjuknade också ska testas för covid-19, även om de inte har symtom. Testningen ska ske skyndsamt första dagen och ett nytt test ska göras dag fem. Det är smittspårningsenheten på Region Dalarna som gör bedömning kring vilka som ska testas.

Vad är en nära kontakt?

Enligt folkhälsomyndigheten räknas personer du varit inom två meters avstånd under sammanlagt minst 15 minuter inom loppet av ett dygn som en nära kontakt. Det spelar ingen roll om det handlar om 15 sammanhängande minuter eller flera kortare stunder. Alla nära kontakter som den som är sjuk har haft 48 timmar innan personen fick symtom ska ingå i smittspårningen.

Mer om utökad testning vid smittspårning på arbetsplatser på folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 8 mars 2021