5. Earth week: Laddinfrastruktur för elbilar

Den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats. Laddning under lång tid till låg effekt ger positiva effekter både för samhälle, elbilsägare och fastighetsägare.

Bild

”Hemmaladdning” är en av de förutsättningar som är viktigast för privatpersoner som vill köpa elbil. Från och med 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för grön teknik Länk till annan webbplats., vilket bland annat laddningspunkt för elfordon är.

Nya regler vid nybyggnation

Den som vill bygga eller bygga om flerbostadshus med minst tio parkeringsplatser måste se till att husets parkering förbereds för anslutning av laddstolpar till elbilar. Det gäller alla ansökningar som kommer in till kommunens plan- och byggenhet efter den 10 mars 2021. Det finns också krav att en bilparkering för en byggnad som inte är avsedd för bostäder ska ha minst en laddningspunkt. Mer om de nya kraven på laddinfrastuktur för laddfordon kan du läsa i Boverkets rapport 2019:15. Länk till annan webbplats.

Få rådgivning

Energi- och klimatrådgivningen kan vara behjälplig i funderingar vid val av laddningslösningar, och hur de olika varianterna kan påverka ekonomi, säkringsstorlek och byggnadens elsystem.

Du kommer lätt i kontakt med vår energi- och klimatrådgivare NIklas Andersson genom att ringa 0247- 803 29, eller e-posta till niklas.andersson@leksand.se

Har du klimatsmarta tips? Skicka dem gärna till oss på e-post samhallsbyggnad@vansbro.se

Senast uppdaterad: 26 mars 2021