Nu minskar vi matsvinnet i Dalarnas skolor!

Det måste till en förändring för att vi ska kunna minska matavfallet och sluta kasta fullt ätbara livsmedel. Därför har man i Dalarna tagit fram en gemensam avfallsplan med fokus på att minimera matavfallet, och deltar i ett särskilt delprojekt för att minska matsvinnet i skolorna.

Bild på internationella matsvinnsdagen

Att producera mat kräver energi. I Sverige slängs i snitt 45 kg mat per person och år. Det motsvarar cirka 442 000 ton växthusgaser, vilket är lika mycket som utsläppet från 360 000 bilar under samma tidsperiod. Och det är inte fråga om kaffesump, äggskal och benrester
– det är mat som både kan och borde ätas upp istället.

Om man mäter klimatpåverkan från all mat som slängs i världen motsvarar det nästan lika mycket utsläpp som hela USA.

I Dalarna finns en gemensam avfallsplan, projektet Dalarna minskar avfallet, där alla dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall. Ett av delprojekten är ”Minska matsvinn i skolköken”. Det har pågått sedan 2018 och målet är att minska matsvinnet i skolan med 25 % till år 2022. Hittills har matsvinnet i skolköken minskat med 20 %.

Senast uppdaterad: 1 oktober 2021