Arbete pågår fortfarande för att få ned spillvattenledningen till en djupare nivå.
För att inte skada den enskilde individen eller de reparatörer och dykare som är på plats, avråder vi allmänheten från båtåkning på sträckan mellan bron över Vanån (E16) och Vårdcentralen.

Använd vatten smart!

Vattenförbrukningen i Vansbro kommun är just nu hög. För att undvika att hamna i ett kritiskt läge behöver vi hjälpas åt att minska vår förbrukning.

Genom att vi tillsammans hjälps åt att använda vattnet smart kan vi säkerställa den fortsatta leveransen av vårt livsviktiga dricksvatten.

Sommaren är verkligen här och den sköna värmen ser ut att stanna ett tag. På sommaren blir vattnet extra viktigt för oss, både som livsnödvändig törstsläckare och för svalka.

Vi ser nu att vattenförbrukningen ökar kraftigt och att vårt vattenverk får jobba på nästintill maxkapacitet. För att vattenverket ska hinna med att producera och leverera vatten är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt att minska vår förbrukning och använda dricksvattnet på ett hållbart och smart sätt.

Du kan bidra genom att använda vattnet smart genom att:
- Undvik att fylla din pool, spa eller badtunna och avstå från andra aktiviteter där det går åt mycket dricksvatten.
- Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om det finns möjlighet.
- Låt bli att vattna gräsmattan och undvik att använda vattenspridare eller vattenslang. Gräsmattan klarar av en långvarig torka. En vattenspridare gör av med cirka 150 liter dricksvatten på 20 minuter.
- Använd en vattenkanna till bevattning, då hamnar vattnet där det gör mest nytta. Vattna tidigt på morgonen, på kvällen eller nattetid. Undvik att vattna när det är som varmast, då avdunstar det mesta av vattnet.
- Samla upp sköljvatten från när du sköljer grönsaker eller frukt och använd till bevattning.
- Duscha istället för att bada, då sparar du mycket vatten. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
- Stäng av duschen när du tvålar in dig och masserar in schampo och balsam.
- Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.
- Ha en kanna med vatten i kylen så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt. Genom att alltid ha en kanna vatten i kylen så har du alltid tillgång till kallt och gott kranvatten.

Senast uppdaterad: 15 juni 2023