Fem år av gemenskap och mening i Vansbro kommun

Café Unikum, en pärla i Vansbro kommun som har berikat så många människors liv sedan starten. Det är inte bara ett kafé; det är en plats för samhörighet och meningsfullt arbete.

Resan började med ett beslut från kommunstyrelsen den 29 augusti 2017, utifrån ett tjänsteutlåtande av dåvarande socialchef, att starta upp en caféverksamhet i Medborgarhuset. Syftet var att Aktivitetscentrum skulle sköta driften från och med årsskiftet 2018.
Det var startskottet för en resa som har präglats av planering, engagemang och delaktighet.

För att göra Café Unikum till verklighet krävdes en omfattande planeringsfas. Lokalerna rustades upp, utrustning köptes in, tillstånd ansöktes om, och deltagare utbildades inom livsmedelshygien och andra relevanta områden. En arbetsgrupp bildades med både handledare och deltagare för att forma sortiment, utbud, öppettider och mycket mer. Deltagarna var aktiva från början och var med och valde namnet Café Unikum genom en demokratisk röstning.

Café Unikum har vuxit och blomstrar. Med två arbetshandledare och ett tiotal deltagare erbjuder de härliga luncher och bakverk och en meningsfull sysselsättning för personer inom LSS-daglig verksamhet, sysselsättning SoL och arbetsmarknadsåtgärder. Caféet är också en språngbräda mot reguljärt arbete för många.

Här kan man delta i språkcafé, njuta av traditioner som julaftonsmys och Tacotorsdagar, samarbeta med olika föreningar och interna avdelningar inom kommunen.

Det bästa med caféet är att det inte bara handlar om att dricka kaffe och äta bakelser. Det handlar om att skapa meningsfulla möten och upplevelser.
Man firar tillsammans när en stamkund fyller år, och när livet bjuder på tomma stolar är Café Unikum platsen där man samlas för att dela tankar och samtal.

Idag firar Café Unikum i Medborgarhuset sitt femårsjubileum.
Med smörgåstårta, bubbel och godis kommer de att hylla fem framgångsrika år.

Det är tydligt att Café Unikum är mer än ett café; Det är en plats där människor växer, både personligt och professionellt.
Det är en plats där gemenskap och delaktighet är nyckeln till framgång.
Som enhetschef Zenitha Hermansson säger: "Det är deltagarnas energi och den fina atmosfären som är vår styrka, något som inte går att köpa."

Stort grattis till Café Unikum och alla som har varit en del av dess resa!

Senast uppdaterad: 22 september 2023