Agera för planeten - delta i Earth Hour den 23 mars!

Lördag den 23 mars är det Earth Hour. Då är det dags att släcka våra lampor mellan klockan 20:30 och 21:30 för att ta ställning för klimatet.

Earth Hour 2024 - logga

Earth Hour 2024

Vad är Earth Hour?

Earth Hour är världens största klimatmanifestation och äger rum klockan 20:30, sista lördagen i mars varje år. I år är den tidigarelagd på grund av påsken.
Initiativet startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Förra året deltog 190 länder och nära en miljard människor i Earth Hour världen över.

Vad är syftet med Earth Hour?

Earth hour handlar inte om att bara spara el, det viktigaste är inte själva nedsläckningen. Genom att släcka under Earth Hour sänder man en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar.
Samtidigt så handlar det om att öka medvetenheten och sprida kunskap om klimatförändringarna hos oss alla, så att vi gör förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil. Earth Hour vill inspirera oss människor att agera för planeten. Vi behöver vända förlusten av biologisk mångfald och begränsa klimatförändringarna för att nå 1,5-gradersmålet och nettonollutsläpp.
Vi måste agera för planeten nu om vi ska kunna vända de negativa trenderna och få en bra framtid för kommande generationer!

Två huvudbudskap under kampanjen:

  • Du är världens chans – alla kan göra något och tillsammans blir vi världens chans.
  • Agera för vår planet – genom aktiva handlingar som hjälper oss att bli mer hållbara i vårt liv.

Det du gör räknas!

Det viktigaste är inte själva släckningen under Earth Hour. Det är mycket mer viktigt att du som individ, kanske under denna timme, funderar på hur du kan agera mer hållbart för vårt samhälle och vår planet.

Här får du tips på vad du kan göra för klimatet! Länk till annan webbplats.

Prova klimatkalkylatorn

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Du kan testa dig själv med klimatkalkylatorn för att se hur stora utsläpp du orsakar.

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vansbro kommun jobbar dagligen med klimatfrågor, i olika former:

Senast uppdaterad: 22 mars 2024