I samband med Vansbrosimningen vill vi påminna om att det är livsfarligt att gena över järnvägsspåren

I samband med Vansbrosimningen 29 juni-7 juli är det mycket folk som rör sig nära både järnvägsspåren och E16. Vansbro kommun tillsammans med Trafikverket och Vansbrosimningen, vill skapa en säker miljö runt tävlingen.

Fronten av en gräsklippare på en gräsmatta.

Respektera avstängningar

Det är viktigt att både tävlande och publik respekterar avstängningar. Det är inte tillåtet att vistas på de två järnvägsbroarna. Det är inte heller tillåtet att gena över spåren.

Livsfarligt och olagligt att vistas i spårområdet

Att vistas i spårområdet är förenat med livsfara och är dessutom olagligt. Personer som genar över järnvägsspåren är ofta inte medvetna om den risk de utsätter sig för. Tågen i dag är både tystare och snabbare än vad många tror, ett persontåg kör cirka 50 meter på 1 sekund och bromssträckan är ungefär en kilometer om tåget nödbromsar. Lokförarna har ingen chans att stanna ett tåg om en person befinner sig på spåret. Vistas man i spårområdet riskerar man dessutom böter på 3000 kronor.

Inte säkert att korsa E16 till fots

Att passera E16 som fotgängare, för att förflytta sig för att se tävlingen, är inte heller säkert. Använd anvisade platser och var uppmärksam!

Trafikverket höjer säkerheten

Trafikverket samarbetar med Vansbro kommun och Vansbrosimningen för att höja säkerheten runt tävlingen, både intill järnvägen och de statliga vägarna där människor rör sig.

Här kan du läsa mer: Trafikverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 28 juni 2024