Den internationella matsvinnsdagen
Nu på söndag är det den internationella matsvinnsdagen - en dag som är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år.
Matsvinn
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. Alla kan bidra till att minska matsvinnsberget, vilket är bra för både miljön och ekonomin.
Vad kan du göra för att minska ditt matsvinn?
- Planera dina inköp:
- Börja med att inventera kylen, frysen och skafferiet.
- Gör en veckomatsedel baserat på vad du har och en inköpslista med de varor du behöver komplettera med. - Förvara rätt:
- Vrid ner temperaturen i kylskåpet till +4°C.
- Se till att frysen håller -18 °C. - Ta vara på rester:
- Ät dem som de är eller använd fantasin och förvandla dem till något nytt. - Bli bästa vän med frysen:
- Du kan förlänga livstiden på många livsmedel. - Använd dina sinnen:
-Titta, lukta och smaka. Livsmedel som passerat sitt bäst före-datum går ofta fint att äta.
Fakta om matsvinnsdagen
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet och miljön. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Här kan du läsa mer om vad Agenda 2030 är och hur maten berör alla målen i Agenda 2030. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regeringen har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. En viktig del i arbetet är att förändra beteendet hos konsumenterna, det vill säga i hushållen, så att matsvinnet minskar.
Här kan du läsa vår nationella handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över.