Påminnelse - idag börjar utdelningen av den nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer"
En ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till samtliga hushåll i Sverige med start idag den 18 november, fram till den 29 november. Broschyren kommer även att skickas ut till digitala brevlådor, efter att den tryckta versionen delats ut.
Ny broschyr - "Om krisen eller kriget kommer"
Den nya versionen av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickas ut till samtliga hushåll med start idag den 18 november fram till den 29 november. Broschyren kommer även att skickas ut till digitala brevlådor, efter att den tryckta versionen delats ut. Om du inte fått en broschyr i slutet av november går det att beställa kostnadsfritt här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I länken hittar du även vanliga frågor och svar kring broschyren.
Varför skickar MSB ut en ny broschyr?
Sedan den förra broschyren delades ut 2018 har den säkerhetspolitiska hotbilden mot Sverige försämrats och vi har blivit allierad i Nato. Därtill blir cyberattacker, och olika extremväder som en följd av de pågående klimatförändringarna, allt vanligare. Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och ger konkreta råd om hur vi kan skaffa en god beredskap för kris eller krig, men också hur vi ska agera om något faktiskt händer. Här hittar du mer information om hur du kan förbereda dig på kris. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Minst en veckas hemberedskap
Den nya broschyren ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med mat och vatten hemma. Läs mer om hemberedskap här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det är viktigt att läsa broschyren, följa råden och att spara den!
Kort film om broschyrens innehåll
Digital version på svenska att ladda ner
Digital broschyr på flera språk
Broschyren finns digitalt på flera språk: engelska, arabiska, farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romani chib, nordsamiska och sydsamiska.
Den finns även på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad, i punktskrift och i en kort filmad version.
Alla dessa olika versioner hittar du här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.