Poetbesök och kreativitet

För några veckor sedan hade Smedbergsskolans årskurs fem samt elever från anpassad grundskola, besök av poeten Ismael Ataria. En hel förmiddag ägnades åt en workshop tillsammans med Ismael och resulterade i både kreativitet, stolthet och skaparglädje.

En bild av en man som står framför en whiteboard i ett klassrum. På tavlan står det Ismael Ataria i versaler. 

Workshop med Ismael Ataria

Ismael Ataria

Ismael Ataria är en prisbelönt poet, författare och spoken wordartist från Hagfors i Värmland. Han har givit ut både böcker och skivor men arbetar också med att föreläsa och hålla i workshops för elever. Han säger att de workshops han håller i skolor har blivit en nödvändighet för honom, då de fyller honom med energi.

Skapande skola

Besöket av poeten Ismael Ataria har möjliggjorts tack vare att Smedbergsskolan har sökt bidrag från "Skapande skola" - ett statsbidrag som medverkar till att elever får ta del av kulturella och konstnärliga uttryck i skolan. Bidraget är tänkt att ge elever möjlighet att få uppleva och utveckla förståelse för kultur och dess olika uttrycksformer och samtidigt utveckla sitt eget skapande, tillsammans med professionella kulturutövare eller kulturverksamheter.

En bild på poeten Ismael Ataria som står framför en whiteboard. På tavlan står orden: Jag längtar efter, men jag vill inte, och jag behöver.

Dagens första uppgift

Ismael utmanar eleverna till att testa dagens första uppgift - varje elev ska skriva av de tre halvklara meningar som står på tavlan. Sedan ska de riva isär papperet i tre delar och dela ut till tre av sina klasskamrater. Därefter ska varje elev skriva en fortsättning på de "meningsstarter" man fått av sina vänner, så att det blir fullständiga meningar. Dessa ska sedan sättas ihop till en dikt.
Ismael uppmuntrar eleverna till att läsa upp den poesi de precis skapat, för de andra i klassrummet. Några tar mod till sig och läser upp sin dikt. Ismael samlar in några exempel och läser upp en av dikterna:

Jag behöver ingen, jag behöver inget
Jag längtar tills jag fyller 13 och får gå på konsert med min idol.
Jag vill ha snö. Jag behöver leva.

En bild på en whiteboard där man ser tre papperslappar med meningsstartarna "jag längtar efter", "men jag vill inte", "och jag behöver".

Skrivande handlar om att våga

Ismael berättar att skrivande handlar om att våga. Han låter eleverna få testa på något han kallar för "speedwriting". Eleverna får ett bestämt ord att utgå ifrån, i detta fall "havet". Sedan har de en minut på sig för att skriva en dikt. En elev skrev denna dikt:

Ibland måste man våga. Precis som havet.

Ett A4 på en skolbänk, med en dikt som en elev skrivit. "Blått. Livet leker. Simmar runt. Framtiden. Det kommer nya saker hela tiden. En frihet."

Ett annat exempel på en elevdikt.

Två papper på en skolbänk med dikter skrivna på. 

Två andra exempel på elevdikter.

Poesi, fantasi och egen tolkning

Ismael berättar för eleverna att man alltid har rätt till sin egen tolkning av poesi, och även musik till exempel. Poesi handlar om att man ska fylla i med sin egen fantasi.

Improviserad scenpoesi

Ismael ber sedan eleverna att slänga ur sig olika ord, vilka som helst. Han skriver ner dem allihop, på tavlan framme i klassrummet. När han samlat ihop ett tjugotal ord börjar han att improvisera ihop en dikt, där han använder elevernas ord på tavlan - improviserad scenpoesi, till elevernas förtjusning. Lyssna här nedan på resultatet!

Blackout poetry

Eleverna fick även prova på "black out poetry". Det är ett slags kreativt diktskapande där eleverna ”skriver” utan att skriva. De utgår från en befintlig text på till exempel en boksida och färglägger allt svart, utom de ord eller meningar som de vill ska bli en dikt.

Det har varit en utställning i Medborgarhusets foajé där man kunde se olika exempel på elevernas kreativitet, bland annat black out poetry. Eleverna visade också upp exempel på namndikter, bland mycket annat. Se bildspelet nedan för att se delar av utställningen.

Senast uppdaterad: 4 mars 2025