Genomlysning av LSS-verksamheten genomförd

En utredning och genomlysning av handläggning och utförande av ärenden inom LSS har genomförts, på uppdrag av kommunstyrelsen. Rättssäkerheten i handläggningen av ärenden, dialogen med den enskilde vid handläggning och utförande, samt kommunstyrelsens delegationsordning har granskats. Syftet med utredningen har varit att föreslå förändringar, ge stöd till förvaltning och politik och genom det förbättra verksamheten för medborgarna.

En bild på ett vitt papper med text på mot svart bakgrund. På papperet ligger en svart reservoarpenna.

Föreslagna åtgärder efter granskning av rättssäkerheten

En standardiserad och detaljerad utredningsmetod ska utvecklas och med hjälp av den ska man sedan samla in fakta, genom utredningssamtal och omfattande kartläggning av ärenden.

Regelbundna riskbedömningar av handläggningen bör utföras för att upptäcka potentiella risker och utveckla ett system för egenkontroller.

En annan föreslagen åtgärd är att utveckla ett system för dokumenthantering, för att säkerställa att all dokumentation följer gällande lagar och bestämmelser.

Utöver det rekommenderas det att kommunen ska försöka etablera samverkansavtal med andra kommuner för att stärka handläggningsprocesserna, dela resurser, kunskap och bästa praxis.


Föreslagna åtgärder efter granskning av utförandet

En åtgärd som föreslås är utbyte av erfarenheter inom sektorn. Genom diskussion, reflektion och gemensamt lärande i regelbundna workshops blir det lättare att identifiera och åtgärda vanliga fel och brister i dokumentationen.

Man rekommenderas att utveckla genomförandeplanerna i samarbete med medarbetarna, för att inkludera mer konkreta och individuella mål samt delmål, tydligt uppdaterade och spårbara. Regelbundna möten med medarbetare där individuella mål och delmål diskuteras och formuleras, bör också genomföras.

Regelbundna riskbedömningar och effektiva egenkontroller av arbetet med genomförandeplaner och journalföring bör genomföras. Då kan man identifiera och åtgärda potentiella brister och säkerställa kontinuerlig förbättring.

En annan föreslagen åtgärd är kompetenshöjning genom regelbunden och obligatorisk utbildning och praktiska övningar i dokumentation för all personal inklusive enhetschefer, med särskilt fokus på gällande lagstiftning och författning. Praktiska workshops bör organiseras så att personalen får träna på att fylla i genomförandeplaner och journaler enligt sektorns standard. Feedback och vägledning bör ges.


Föreslagna åtgärder efter granskning av styrande dokument

Man rekommenderar att riktlinjerna gällande handläggning inom LSS bör uppdateras.

En annan föreslagen åtgärd är att delegationsordningen bör revideras - man bör se över nivåerna i delegationen utifrån hur stor påverkan beslutet innebär för den enskilde, liksom för kommunens ekonomi.

Stöd och vägledning i utredning och beslutsfattande behöver förbättras.


Sammanfattningsvis

Dessa samlade åtgärder syftar till att skapa en mer effektiv och anpassningsbar verksamhet. En verksamhet som kan erbjuda högkvalitativa insatser till de individer som behöver stöd och service enligt LSS.

Senast uppdaterad: 12 maj 2025