Planerat utbyte av Fritidschecken mot Fritidskortet

Sveriges regering har kommit med ett förslag att införa ett Fritidskort till alla barn mellan 8 och 16 år med start under hösten 2025. Kommunstyrelsen beslutar att inte dela ut Fritidschecken från och med år 2025, under förutsättning att Fritidskortet införs som planerat av regeringen.

Logga i lila, text: Fritidskortet

Den kommunala Fritidschecken har delats ut i Vansbro kommun sedan 2016, till barn och ungdomar från förskoleklass till årskurs 9, som är boende i kommunen. Syftet har varit att stimulera barn och unga till att vara aktiva i vårt lokala föreningsliv.
Fritidschecken har finansierats genom kommunstyrelsens avsatta medel.


Nytt förslag från Sveriges regering

Nu har Sveriges regering kommit med ett förslag som innebär att från och med hösten 2025 ska ett ”Fritidskort” införas till alla barn mellan 8 och 16 år. Syftet är att fler barn och ungdomar ska få en meningsfull fritid i gemenskap med andra. I juni ska riksdagen rösta och besluta om förslaget, som förväntas bli lag.

Kommunstyrelsen i Vansbro kommun beslutar att inte dela ut Fritidschecken från och med år 2025, under förutsättning att Fritidskortet införs som planerat. ​Om riksdagen beslutar att inte införa Fritidskortet fortsätter Vansbro kommun med Fritidschecken, lika som föregående år. ​

Mer information om Fritidskortet

Grundbeloppet för Fritidskortet är 500 kronor per barn och år. För hushåll som fick bostadsbidrag förra året (2024) är beloppet 2000 kronor per barn.

Regeringens förslag är att Fritidskortet ska kunna användas för att betala vissa avgifter för fritidsaktiviteter inom idrott, kultur, friluftsliv och andra barn- och ungdomsföreningar. Det kan vara till exempel:

  • Avgifter till idrottsföreningar, friluftsorganisationer eller kulturskolor (som träningsavgift, deltagaravgift eller medlemsavgift)
  • Hyra av utrustning eller hjälpmedel för att delta i fritidsaktiviteter.

Fritidskortet kommer vara en digital tjänst. Det är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet. Samverkan sker också med bland andra Riksidrottsförbundet, Svenskt Friluftsliv och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Här kan du gå in och läsa mer om Fritidskortet. Länk till annan webbplats.

Vilka föreningar och verksamheter kan vara med i Fritidskortets register?


Enligt det liggande förslaget från regeringen kan dessa ansöka om att vara med i Fritidskortets register:


Fritidskortet lanseras i höst. Förslaget från regeringen är att föreningar och verksamheter kan ansöka om att ansluta sig till Fritidskortet i augusti.

Här kan du läsa mer om Fritidskortet och hur det fungerar för föreningar och verksamheter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 2 juni 2025