Mat för äldre

Vi serverar vällagad mat på alla våra korttidsboenden och särskilda boenden. Om du bor i egen bostad men inte längre kan ta dig till affären eller laga mat själv så kan du få mat levererad hem till dig. Vårt mål är att erbjuda dig som är äldre goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider.
Våra måltider följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra måltider i äldreomsorgen Länk till annan webbplats..

En portion lax och sallad.

Vi vet att inom äldreomsorgen, är måltiderna väldigt viktiga för äldres livskvalitet och inte bara genom att de ger energi och näring. Måltiden kan också fungera som ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. För många är måltiderna en höjdpunkt att se fram emot. Det har vi med oss när vi planerar för och serverar mat till våra äldre.

Du kan alltid hitta vår äldreomsorgsmeny snabbt och smidigt i webbappen Mashie. I webbappen kan du enkelt bläddra mellan veckor och dagar genom att dra eller klicka med fingret på skärmen.

Webbappen Mashie som Vansbro kommun använder går dessvärre inte att ladda ner i Appstore eller Google Play, utan nås så här:

  1. Öppna webbläsaren på din mobil
  2. Klicka här för att komma till Mashie Länk till annan webbplats.
  3. Spara som Bokmärke eller Genväg på hemskärmen

Till våra äldreboenden lagas lunch, middag och dessert i Smedbergsskolans kök i Vansbro. Maten levereras varm två gånger om dagen. Frukost och mellanmål däremot lagas och serveras lokalt av personalen på varje boende.

Om du inte längre känner att du orkar eller kan laga din mat själv, kan du få färdiglagad mat levererad hem till dig. Matlådorna levereras antingen kylda eller varma beroende på var du bor. Maten lagas och levereras från Myrbacka skola i Dala-Järna och Smedbergsskolan i Vansbro.

Tjänsten är behovsprövad och du får ansöka om den. Det är en biståndshandläggare som gör bedömningen.

Du kan också ringa till biståndsbedömarna på telefon 0281-751 11

Maten ska så långt som möjligt vara anpassad efter dina individuella behov. Prata med din hemtjänstpersonal eller personal på boendet för att höra vad vi kan erbjuda dig för alternativ, om du exempelvis är allergisk mot något eller har en intolerans.

Hur mycket maten kostar varierar beroende på om du bor i egen bostad eller på något av våra boenden.

Måltider inom särskilt boende och matlådor från hemtjänsten ingår inte i maxtaxan.

För att få matlådor levererade till bostaden måste du ha insatsen matdistribution beviljad av din biståndshandläggare. Insatsen matdistribution till din bostad ingår i maxtaxan. Därmed beror den avgiften på ditt eget så kallade individuella avgiftsutrymme, som beräknas utifrån dina inkomster.

Hur stor andel av mjölken och köttet är svenskt?

60 procent av alla kötträtter som serveras i äldreomsorgen har svenskt ursprung. Det är framför allt de färdiga produkterna som har annat ursprung än svenskt. All kyckling som serveras är alltid 100 procent svensk.

De mjölk-, fil- och gräddprodukter vi köper är svenska. Laktosfria produkter och andra mejeriprodukter har däremot varierande ursprung.

Varför är det viktigt och bra att servera vegetarisk kost?

  • Det är bra för miljön! Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Av miljöskäl är det därför bra att minska på mängden kött genom att äta vegetariskt ibland.
  • Man lär sig nya smaker!
  • Det ligger i tiden att äta mer vegetariskt, av så väl miljöskäl som av etiska skäl. Våga vego!

Hur mycket av maten lagas här?

Vi lagar en del mat från grunden. Grytor, potatismos, såser och soppor lagar vi alltid själva.

Hur mycket är ekologiskt?

Kaffe, vetemjöl, färdiga pannkakor, rapsolja, grötris, mjölk och bananer är alltid ekologiskt. Vi serverar också endast MSC-certifierad fisk, vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas så att andra fiskarter och djur inte fångas av misstag.

Hur mycket är närproducerat?

Tre av fem leverantörer i gällande livsmedelsavtal har lokal förankring, vilket betyder att en del av råvarorna som levereras kommer från närområdet. De fem leverantörer som förser oss med livsmedel är:

  • Karelius i Lima: Färskt kött och charkprodukter
  • Järna Skalat: Potatis
  • Menigo: Kolonialvaror, djupfryst, färskvaror.
  • Arla: Mejeriprodukter
Senast uppdaterad: 21 september 2023