Fiber från Vansbro Stadsnät

Vansbro Stadsnät är det fibernät som Vansbro kommun äger och förvaltar.

Fiberanslutningen är en framtidssäker investering och höjer värdet på din fastighet och ger dig tillgång till internet, telefoni och TV. Vansbro Stadsnät är ett öppet nät med full valfrihet och en mångfald med tjänster.

Senaste nytt

Schaktning och grävning är på de flesta ställen pausad då tjälen och vintern sätter stopp för den typen av jobb. Men där det fortfarande går att schakta gör vi det , annars fortsätter jobbet med schaktningar våren 2023.

Vi uppmanar er som inte har anmält ert intresse i de beslutade områdena att skicka in er intresseanmälan.

Anslutningar kommer vi att fortsätta med och du som har valt att gräva själv- glöm inte att återkoppla till projektören när du är klar så att planeringen inför din anslutning kan fortsätta.

Är du osäker på om du har skickat in en intresseanmälan, ta kontakt med oss genom att maila oss på stadsnat@vansbro.se eller via telefon 0281-750 00.

Till intresseanmälan

Vill även passa på att be dig med markupplåtelseavtal att signera att skicka det till oss så snart du kan.
Avtalen är en av förutsättningarna för att vi ska kunna ta oss vidare i projekten.
Vid funderingar kring dessa så hör av dig till någon av våra projektörer Stefan Jonasson respektive Christoffer Karlberg från Kringdata.
Vår totalentreprenör Kringdata kommer även att ta kontakt med dig och de ringer från ett 0250-nr eller från 020-28 60 00.

Önskar du att köpa till tomtschaktning eller ändra inskickat avtal kontaktar du oss på kommunen.

Wasa Kredit kan erbjuda delavbetalning av anslutningsavgiften!
Du som bor i något av de områden som vi är och projekterar, schaktar och ansluter under hösten kan ansöka om delavbetalning.
Vill du veta mer om delavbetalning och hur du gör för att ansöka om delavbetalning så finns det mer information här.

Ordet bredband betyder att internetuppkopplingen har en hög bandbredd. Bandbredden mäts i megabit per, sekund (Mbit/s), och väldigt enkelt kan man säga att ju högre megabit som körs i din uppkoppling, ju snabbare är den och ju mer får du ut av den.

Den teknik som det pratas mest om, och den Vansbro kommun valt att satsa på, kallas fiberuppkoppling. Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt. Din fiber är till för just dig och din användning, och påverkas inte av vad som händer runt omkring dig. Den är oftast nergrävd för att driftsäkerheten ska vara hög. Data förflyttas med hjälp av ljussignaler i fibern utan någon ström, det gör att den är mindre känslig för exempelvis åska.

I Vansbro kommun bygger vi ett öppet fibernät. Det betyder att när du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den bredbandsleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.

Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.

Stamnätet kan beskrivas som just stammen, rotsystemet eller kroppspulsådern i fibernätet vi bygger. Det är de stora förgreningarna. Men för att du ska kunna använda fibernätet hemma i din dator eller surfplatta så behövs också det mer finådriga så kallade accessnätet.

Accessnätet kan beskrivas som trädets grenar, eller som artärerna, och är alltså de delar av nätet som når ända ut till dig som kund.

Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Eftersom fibern är nedgrävd under mark påverkas det minimalt av väder och vind. Dessutom, eftersom det är ljussignaler som går i fibernätet och inte el, påverkas aldrig anslutningen av andra typer av ledningar. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.

De flestas vardag blir allt mer digitaliserad, och möjligheterna blir bara fler. Att handla, hänga på sociala medier, göra bankärenden, deklarera och köpa resor är många redan vana vid. Men framöver kanske du exempelvis vill kunna höja värmen i huset eller låsa upp dörren när en hantverkare knackar på, direkt i din telefon? Träffa läkare eller kundtjänster via videosamtal, jobba hemifrån eller enkelt och gratis prata med någon som bor på andra sidan jorden? Med fiber blir det- och mycket annat- möjligt. Kapacitet i bredbandsnätet är närmast obegränsad och i dag använder vi bara en bråkdel av fiberns möjlighet.

Självklart behöver du inte använda någon av de tjänster som räknades upp här ovanför, men det kan ju vara bra att ha möjligheten. Fördelen med fiber är just att du kan välja och vraka bland digitaliseringens möjligheter- både i dag och i framtiden. Behoven förändras över tid.

Om du vill veta mer kan du titta på Post- och Telestyrelsens hemsida Länk till annan webbplats. där du kan läsa mer om bredband.
De har även en broschyr Länk till annan webbplats. som ger svar på de vanligaste frågorna och funderingarna.

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Vi får ibland frågan om fiber kontra trådlöst, det vill säga 3G, 4G eller 5G.
Här redogör vi för skillnaderna och skickar med några saker att tänka på!

Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (3G/4G) som ett bra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen.

Trådlöst är bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.
Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern upp dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från exempelvis hemmalarm till distanssjukvård och äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på.
En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 3G, 4G och 5G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.

5G då? Tekniken kommer absolut att erbjuda bättre kapacitet än sin föregångare, men fokus ligger inte på hushållen. 5G utvecklas främst för framtida samhällstjänster, så som att kunna styra smarta bilar och övervaka elnätet. Fredrik Tufvesson, 5G-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, fick frågan om man bör invänta 5G i stället för fiber, och svarade: ”Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5G.” Han sa även följande om 5G-tekniken: ”Tanken är att det ska kunna användas för att styra fabriker och fordonstrafik.” Citaten är hämtade ur Ny Tekniks reportage om ämnet från april 2016. Läs hela texten genom att klicka här Länk till annan webbplats..

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Det kostar 18 750 kronor att ansluta sig till Vansbro Stadsnät. I priset ingår allt- utom grävjobbet in till ditt eget hus på din tomt. Du kan däremot om du vill köpa till den tjänsten för 3 750 kronor (max 50 meter grävning ingår då). Vill du hellre gräva själv på din tomt går det förstås bra. Det är viktigt att allt grävjobb är klart när fibern levereras.

Vilka de övriga kostnaderna blir beror på vilka tjänster och vilken tjänsteleverantör du väljer. Du kan välja mellan en rad olika leverantörer av internet, tv och telefon, beställ enkelt tjänster hos valfri leverantör via vansbrostadsnat.valjtjanst.se.  Länk till annan webbplats.
bredband.se Länk till annan webbplats. eller bredbandsval.se Länk till annan webbplats. kan du jämföra olika tjänsteleverantörer för just din adress.

Du kan så klart också välja att ansluta din fastighet till Vansbro Stadsnät utan att sedan köpa till tjänster eller abonnemang. I så fall är 18 750 kronor allt du betalar. Du kan när som helst välja att beställa bredbandstjänster.

Från och med hösten 2022 kan du välja att delavbetala din anslutningsavgift i och med ett samarbete som Vansbro kommun har tillsammans med Wasa Kredit.

Delavbetalning via Wasa Kredit

Vi behöver få in intresseanmälningar för att kunna prioritera i vilka områden vi ska fortsätta med fiberutbyggnaden. Prata gärna med dina grannar så att så många som möjligt skickar in sin anmälan. Din intresseanmälan är inte bindande, det är först när det finns ett beslut om att ett område ska kopplas in som vi kommer att skriva ett avtal med dig.

Till intresseanmälan

Det är olika faktorer som avgör vilka områden som ska anslutas och det är kommunstyrelsen som beslutar om prioriteringen.
Det finns en beslutad Bredbandsstrategi 2020-2025 och det finns beslutade handlingsplaner för Vansbro Stadsnät till och med år 2023.

Bredbandstrategi 2020-2025 , 598.7 kB.
Handlingsplan Bredband 2020 , 73 kB.
Handlingsplan Bredband 2021 , 322.7 kB.
Handlingsplan Bredband 2022-2023 , 707.5 kB.

Viktiga faktorer när prioriteringen görs är hur många som bor i ett område, hur många företag det finns där, samt hur många som faktiskt väljer att ansluta sig till vårt fibernät. För ju fler, desto bättre ekonomisk kalkyl blir det och ekonomin är en viktig avgörande faktor.
Så prata gärna med dina grannar och se till att ni är många som vill ansluta er till Vansbro Stadsnät. På så sätt kan ni vara med och påverka vår planering. Även om vi har beslut på att bygga ut i ett område så är det när cirka 50 procent av fastigheterna i området har tecknat avtal som vi kan börja bygga.

Om du inte har anmält ditt intresse för att ansluta din fastighet till Vansbro Stadsnät så gör det här.
Fibernätet är utbyggt bland annat i

 • Uppsälje
 • Morn
 • Skålö Ilbäcken
 • Rågsveden
 • Sörombäcken
 • Haga Lindesnäs.

Totalt inom Vansbro kommun är det cirka 830 anslutningar som är gjorda.

Om du har frågor om fiberutbyggnaden eller om du vill veta mer varför du ska beställa fiber kan du kontakta oss som jobbar med Vansbro Stadsnät. Vi kommer gärna ut till ditt område för att svara på frågor!

Eftersom fiberutbyggnaden i kommunen inte är klar, och inte heller kommer att vara det på några år, så kan du vilja veta mer om ADSL och mobiltäckning inom kommunen. På webbplatsen bredbandskartan.se Länk till annan webbplats. kan du se kartor som visar så väl mobiltäckning som var det finns fiber respektive ADSL ( xDSL eller VDSL) idag.

Telia släcker för tillfället ned flera av sina nät, vilket påverkar vissa områden i Vansbro kommun. Det här är ingenting som kommunen kan påverka. Fler och fler av Telias ADSL-stationer kommer att läggas ned ju längre den lokala fiberutbyggnaden kommer.

Om Telias släckning av ADSL-stationer Länk till annan webbplats.

Om det inte fungerar som det ska så kan du felsöka själv genom att du följer nedanstående steg i tur och ordning.

 1. Koppla ur alla anslutna apparater från din mediabox (router, tv-box etcetera).
 2. Koppla ur strömsladden från strömuttaget i mediaboxen, men låt andra änden av strömsladden, alltså nätadaptern, sitta kvar i vägguttaget. Adaptern kan i vissa fall ta skada om spänningen slås från och till.
 3. Slå från strömmen på liknande sätt till dina andra apparater (router, tv-box etcetera).
 4. När det gått cirka en minut så börjar du med att koppla in strömsladden till mediaboxen igen. Vänta sedan en liten stund så att mediaboxen startar ordentligt.
 5. Koppla in strömmen till övriga apparater och anslut dem i mediaboxen igen.
 6. Om inte dina tjänster kommer igång inom några minuter ska du felanmäla till din tjänsteleverantör- och alltså inte till Vansbro Stadsnät.
Senast uppdaterad: 19 januari 2023