Adresser, gatunamn och lägenhetsregister

Här hittar du information om adresser och gatunamn. Kommunen beslutar om ny adress och levererar den till lantmäteriet för vidare delning ut i samhället.

Adresser

Alla bebyggda fastigheter, som permanentboende, fritidshus och verksamheter, ska ha en egen adress.

Korrekta adresser

Det är viktigt ur ett samhällsperspektiv att adresser är aktuella och korrekta för att kunna knyta samman personer, verksamheter och företag till en geografisk plats. Korrekta adresser behövs för att ambulans, räddningstjänst och polis snabbt ska hitta fram vid larm. Folkbokföringen och Skatteverket är också beroende av korrekta adresser.

Vad består adresser av

Inom tätorterna består adresser vanligen av gatunamn och adressnummer. På landsbygden består adresser i stället vanligtvis av byadressområde, gårdsnamn och adressplats. Ett byadressområde beskriver ett geografiskt läge i kommunen, gårdsnamnet är ett unikt namn på byggnaden eller byggnaderna på fastigheten.

Postort och postnummer

Postort och postnummer bestäms av PostNord.

Husnummer

Alla bebyggda fastigheter som tilldelats adressnummer bör ha en synlig adressnummerskylt. Det är inget krav i Vansbro kommun ännu, men något vi starkt rekommenderar.

Att ha gatunamn- och husnummerskyltar underlättar för räddningstjänst, post och besökare att hitta till rätt fastighet och i rätt tid.

Gatunamn

När en ny väg ska byggas, oftast i samband med ny bebyggelse, behövs ett vägnamn för att kunna sätta adresser på nya byggnader.

Kommunstyrelsen bestämmer namn

I Vansbro kommun är det kommunstyrelsen som bestämmer vilka namn gator, torg, kvarter och bostadsområden ska ha. Om vägen finns med i ett detaljplanearbete, är det vanligt att vägnamn föreslås i samband med planen.

Förslag på namn

Hur förslagen kommer in kan variera. Ibland ber vi allmänheten om hjälp med tips, ibland hämtas namnen från exempelvis fornminnen, gamla gårdar, hur platsen ser, en historisk händelse eller från en person med anknytning till platsen.

Lägenhetsnummer

I flerbostadshus används även lägenhetsnummer för att postgång och folkbokföring ska fungera när flera delar samma adress. Det är kommunen som beslutar om lägenhetsnummer och ser till att dessa uppdateras och hålls aktuella i nationella registret för lägenheter.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren ska skriftligen till kommunen lämna uppgifter för registrering om byggnadens byggnadstyp, byggnadskategori, nybyggnadsår och ombyggnads- eller tillbyggnadsår, samt för varje lägenhet antal rum, kökstyp, bostadsarea och lägenhetskategori till kommunen. Fastighetsägaren lämnar också förslag på lägenhetsnummer. Fastighetsägare är skyldiga att meddela kommunen om ändrade eller borttagna lägenheter.

Felaktig eller saknad adress?

Saknar du en adress eller är adressen felaktig, kontakta gis@vansbro.se eller ring plan- och byggenheten på telefonnummer 0281-750 00 så hjälper vi dig vidare.

Senast uppdaterad: 11 februari 2025