Bibliotekets service och tjänster

Vi hjälper dig med informationssökning och att hitta de böcker du letar efter, du kan också sitta här och studera eller ladda mobilen.

Du är förstås också välkommen till oss för att göra ingenting. På biblioteket kan du bara vara, utan krav.

 

På biblioteket kan du låna:

 • böcker
 • ljudböcker
 • talböcker
 • tidskrifter
 • cd-skivor
 • dvd-filmer
 • språkkurser
 • dataspel

Du kan läsa dagstidningar i vår foajé. Vi har datorer där du kan använda internet och göra utskrifter. Hos oss finns också en dator för dig som vill släktforska. Du kan också använda vårt trådlösa nätverk. 

Händer fotograferar böcker med läsplatta

Barn är vår främsta målgrupp. Bibliotekets utbud av medier för barn och ungdomar ska utgå från barnets värld och vara varierat och inspirera till både nyfikenhet och läslust. Nya böcker köps kontinuerligt in. Saknar du någon bok? Prata med oss så hjälper vi dig.

Besök gärna biblioteket ofta med ditt barn och låt deras kreativitet och upptäckarlust stimuleras!

Om du har frågor eller idéer, kontakta gärna Lisbeth Lundberg som är barnbiblioteksansvarig.

E-post: lisbeth.lundberg@vansbro.se

Att dela och prata om det man läst är inte bara kul, det är enkelt också! Om du vill starta en bokcirkel, eller redan har en, så kan vi hjälpa dig. Vi plockar fram böcker att välja mellan och lånar sedan in tillräckligt många till er cirkel. Ni får också handledning för bokcirkeln och för boksamtal.

Vi brukar annonsera när vi startar nya cirklar så håll utkik här på webbplatsen, på vår >Facebook Länk till annan webbplats. samt i Vansbrobladet.

Vi kan komma hem till dig om det är svårt för dig att komma till biblioteket. Servicen kallas för Boken kommer.

Vi plockar ihop böcker enligt dina önskemål, och du får låna böckerna i fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar dem du lånat tidigare.

Se gärna vår informationsfilm om tjänsten här ovanför.

Är du intresserad av tjänsten Boken kommer? Ring oss på telefon 0281-750 50.

Du kan låna strömmande film gratis via biblioteket. Besök webbplatsen cineasterna.se Länk till annan webbplats.
Välj den film du vill se och klicka på den. Du får då upp en ruta där du ska logga in med lånekortsnummer och pinkod. Sedan är det bara att titta på filmen. Du får strömma max fyra filmer i månaden.

På Vansbro bibliotek finns det datorer med internet som du kan låna. Du bokar enkelt en dator i lånedisken. Man behöver vara tolv år för att få boka dator, annars måste en vuxen person vara med. Att låna dator kostar inget.

Via biblioteket kan alla som har ett lånekort låna e-böcker och e-ljudböcker helt gratis.

Det du behöver är ditt lånekortsnummer och en fyrsiffig pinkod som biblioteket hjälper dig att registrera.

Biblio

Via appen Biblio kan du låna böcker att läsa eller lyssna på med din smarta telefon eller läsplatta.

Ladda ner appen till android Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen till iPhone/iPad Länk till annan webbplats.

E-Lib

Du når utbudet genom att gå in på -> e-libs portalsida för biblioteken i Dalarna.  Länk till annan webbplats.

Beroende på vilken dator/telefon/platta du har är det olika program som behöver installeras. Du kan läsa steg för steg-instruktioner om hur du gör för just din enhet på -> Elib Länk till annan webbplats., där du också lånar dina e-böcker.

Behöver du hjälp, saknar pinkod eller har frågor? Kontakta gärna oss på biblioteket så hjälper vi dig. Hur du gör för att skaffa ett lånekort kan du läsa om under -> Läsa och låna.

Om vi inte har den bok du söker kan vi hjälpa dig med ett fjärrlån. Ett fjärrlån innebär att vi lånar in boken från ett annat bibliotek.

Gör en sökning i vår bibliotekskatalog Länk till annan webbplats.. Hittar du inte boken du söker kan du kontakta oss för att be om ett fjärrlån:

Skicka med dessa uppgifter när du beställer:

 • titel
 • författare
 • utgivningsår
 • ISBN-nummer

På biblioteket arrangerar vi ibland också tematräffar, bokcaféer och författarbesök.

Håll koll på vad som händer hos oss i evenemangskalendern eller på sociala medier. På Facebook heter vi Vansbro kultur och bibliotek. Länk till annan webbplats.

På Vansbro bibliotek finns kopiator, skrivare, lamineringsmaskin och möjlighet att scanna till e-post och skicka fax. Fråga oss om du behöver hjälp.

För kopior, utskrifter och laminering tar vi ut en avgift.

 • A4: 3 st eller färre avgiftsfria. Vid fler än tre: 2 kr/st för de första 50, därefter 1 kr/st
 • A3: 4 kr/st för de första 50, därefter 2 kr/st
 • Laminering A4: 5 kr /st
 • Laminering A3: 10 kr /st

Att scanna till e-post eller skicka fax kostar ingenting.

Förstoringsglas och läsglasögon finns att låna hos oss. Vi har också läslinjaler och förstoringsplattor.

Många människor behöver enkla texter. Lättlästa böcker har ett enkelt och rakt språk. Ofta innehåller de många bilder. Det finns romaner, deckare och faktaböcker för alla åldrar. Vissa böcker har en cd-skiva med så att man kan lyssna och läsa samtidigt.

Vår lättlästa bokhylla för vuxna är indelad i skönlitteratur och faktaböcker.

I tidningen 8 SIDOR kan du läsa nyheter på lättläst svenska, den finns också att lyssna på i vår Sound Dome.

OBS! Till följd av restriktionerna kring Coronautbrottet har du nu tillgång till det du laddat ner/prenumererat på via appen i 60 dagar mot tidigare 72 timmar!

PressReader är en tidnings- och tidskriftsdatabas. Här kan du läsa tidningar i fulltext från hela världen och på många olika språk. Det finns uppemot 7300 tidningar från Sverige och resten av världen. Tidningens ägare bestämmer om de ska finnas med i PressReader. Utbudet kan därför utan förvarning förändras.

Hur gör jag?

Smartphone eller surfplatta:

1) Besök vår hotspot i medborgarhuset och koppla upp dig på vårt trådlösa nätverk/wifi som heter VANSBRO-GUEST

2) Ladda hem appen!

>För android Länk till annan webbplats.

>För apple Länk till annan webbplats.

3) Öppna appen – ingen inloggning behövs!

4) Ladda ner de tidningar/tidskrifter du vill läsa. Du har sedan

tillgång till dessa i hela 60 dagar, även sedan du lämnat biblioteket.

Du kan också välja ”auto delivery” av de tidningar du valt. Nya nummer laddas då ner så fort du är ansluten till internet, och utan att du behöver besöka biblioteket.

Dator hemma:

Logga in på ditt bibliotekskonto här: Mina Lån.

Pressreader-ikonen, den gröna pratbubblan, dyker upp i menyn till vänster när du loggat in.

När du klickar på ikonen loggas du in och kan utforska utbudet och läsa!

På biblioteket i Vansbro har vi en egen släktforskningsdator. Här kan du i lugn och ro sitta ner och släktforska i upp till tre timmar om dagen. I datorn finns förinstallerade databaser som hjälper dig i din släktforskning.

Du bokar tid i lånedisken. Vi hjälper dig också att komma igång med din släktforskning.

Böcker med stor stil har extra stora bokstäver som gör det lättare att läsa för dig som inte ser så bra. Det finns både romaner och deckare. Böcker med stor stil kan bara lånas på bibliotek. De går inte att köpa själv.

På Vansbro bibliotek finns två datorer att låna. Utöver det är du välkommen att sitta var du vill i biblioteket, eller i Medborgarhusets foajé, för att studera. Du kan fritt använda vårt trådlösa nätverk.

En talbok skiljer sig från en ljudbok. En ljudbok är kommersiellt utgiven och kan köpas i handeln. En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text och istället vill lyssna. Det finns talböcker med bara ljud, eller med ljud och text.

Det finns flera sätt att läsa en talbok.

 • I en Daisyspelare
 • Med ett läsprogram i en dator
 • Med en app i mobiltelefon eller läsplatta

Vill du låna talböcker? Kontakta oss på biblioteket. Du behöver aldrig visa upp ett intyg.

Mer om talböcker och vem som har rätt att låna talböcker kan du läsa om
Legimus webbsida Länk till annan webbplats..

Hos oss kan du läsa dagstidningar och ett stort urval av tidskrifter. Dagstidningar kan du inte låna hem, men du är välkommen att sitta här och läsa hur länge du vill.

Tidskrifter kan du låna hem, dock inte det senaste numret.

I vårt tidningsrum hittar du också information från statliga, regionala och kommunala myndigheter samt turismbroschyrer. Tidningsrummet är en del av Medborgarhusets foajé och är öppet när huset är öppet.

Vi sparar dagstidningar sju dagar tillbaka i tidningshyllan i foajén. I vårt magasin sparar vi tidningarna i en månad. Säg till personalen i lånedisken så hämtar vi fram dem åt dig.

Inne på biblioteket kan du dessutom provlyssna på Falu-Kuriren som taltidning i vår Sound-Dome eller via en surfplatta. Välkommen in och prova så berättar vi mer.

På våra bibliotek finns det trådlöst internet som du kan använda gratis. Koppla upp dig mot nätverket som heter Vansbro-Guest. Öppna din webbläsare och klicka på länken "Till internet".

Behöver du hjälp med att koppla upp dig kan du alltid fråga oss i lånedisken. Vi hjälper gärna till.

Världens bibliotek Länk till annan webbplats. är en digital tjänst där du hittar e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska. Skaffa ett konto med din e-postadress. Logga in för att läsa och lyssna. När du vill, så mycket du vill.

Syftet med Världens bibliotek är att främja läsning och kunskap för att alla ska kunna verka i samhället på egna villkor. Alla människor har enligt språklagen rätt till sina språk och en språklig utveckling. Alla har också rätt till att deras språk och kulturella identiteter blir synliggjorda och värdesatta.

Tjänsten är en del av biblioteken i Sverige, finansierad av skattepengar och därför gratis att använda.

Världens bibliotek drivs av Biblioteken i Malmö , i samverkan med Stockholms Stadsbibliotek och Nasjonalbiblioteket. Tjänsten finansieras av Kungliga biblioteket och Kulturrådet, som en del av satsningen Stärkta bibliotek, samt av Nasjonalbiblioteket i Norge.

Äppelhyllan är en plats i biblioteket där barn kan hitta medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Alla barn är olika och läser på olika sätt, därför finns Äppelhyllan.

På Äppelhyllan hittar du böcker för och om barn med funktionsnedsättningar. Äppelhyllan är främst för barnen, men också för deras anhöriga, pedagoger och andra som möter dem. Här finns böcker som väcker läsglädje, men även stöd och inspiration till dig som är vuxen.

I Äppelhyllan finns medier med teckenspråk, bliss, punktskrift och pictogram. Här finns också taktila böcker, talböcker och bok & talbok. Äppelhyllan har även informationsmaterial om olika funktionsnedsättningar för både barn och vuxna.

Senast uppdaterad: 9 november 2021