Evenemang

I Vansbro kommun arrangeras flera större och mindre evenemang varje år. Här finns något för alla smaker och åldrar.

Tjejsimsstarten, Vansbrosimningen. Foto: Oskar Lundgren.

Foto: Oskar Lundgren.

I Visit Dalarnas evenemangskalender kan du söka efter evenemang i vår kommun.

Vill du själv tipsa andra om en allmän aktivitet eller ett evenemang i Vansbro kommun? Gå in och tipsa via vår egen aktivitetskalender.

Flygfesten i Dala-Järna arrangeras vart tredje år och lockar mellan 35 000 och 40 000 åskådare. De får uppleva en flygshow i världsklass. Under flygfesten finns också andra aktiviteter, som underhållning, dans och tivoli. En helg för hela familjen helt enkelt.

 

Ingmarsspelen uppförs i autentisk miljö på stranden av Västerdalälven varje sommar i Nås. Det är en dramatisering av Selma Lagerlöfs bok Jerusalem i Dalarne (1901), den första delen som handlar om Nåsbor, som greps av en väckelse och beslöt att utvandra till Jerusalem.

1958-1959 dramatiserar Rune Lindström texten till pjäsen Ingmarsspelen. Varje sommar sedan urpremiären den 4 juli 1959 har Ingmarsspelen framförts på den plats i Nås där de verkliga händelserna inträffade i slutet av 1800-talet. 

 

Spelet bygger på sägnen om hur Äppelbo fick sin brudkrona från trollen.
Denna sägen har berättats från generation till generation under århundraden, och tros ha ägt rum under mitten av 1600-talet i en stuga kring fäbodstället Brudskogen, som därav fått sitt namn.
Följ vardag och fest på fäboden och i trollberget när Trollbröllopet bjuder på mystik, dramatik och romantik.


Varje år i juli arrangeras Vansbrosimningen, ett av världens största öppet vatten-evenemang, i Vansbro. Under simmarhelgen besöker mellan 30 000 och 40 000 personer evenemanget. Vansbrosimningen är en del i En Svensk Klassiker.


Senast uppdaterad: 8 mars 2024