Fiske och jakt

I Vansbro kommun finns en natur som kan erbjuda magnifika jakt- och fiskeupplevelser. Innan du beger dig ut med din haspelrulle eller ditt pimpelspö ska du se till att fisket är tillåtet och att du har ett giltigt fiskekort.

Liten pojke som sitter på brygga och fiskar.

Den storslagna naturen i Vansbro kommun erbjuder en mängd olika fiskemöjligheter. Västerdalälvens forsar tillsammans med över 400 sjöar, tjärnar och vattendrag bjuder på ett varierat fiske. Abborre, gädda, harr, regnbåge och öring. Här finns de flesta fiskarterna för dig med rätta betet. Här finns också bra platser för dig med funktionsvariation att fiska.

Ta reda på när och vad du får fiska

Du måste alltid själv ta reda på om det är tillåtet att fiska där du tänkt fiska. I flera sjöar och vattendrag råder totalt fiskeförbud, eller fiskeförbud under vissa tider under året. Det kan också finnas en begränsning i antalet eller storleken på de fiskar du får ta upp.

Fiskevårdsområdesföreningar

I kommunen finns flera fiskevårdsområden där respektive förening bedriver fiskevård tillsammans med länsstyrelsen och kommunen. Läs mer på Länsstyrelsen Dalarna - Fiskevårdsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Vansbrofiske Länk till annan webbplats..

Fiskekort

För att fiska i något av våra vatten krävs i de flesta fall ett fiskekort. Fiskekort kan du köpa här:

Järna fiskevårdsområde

Äppelbo fiskevårdsområde

Nås fiskevårdsområde

Allt vilt, inklusive bon och ägg, är i grunden fredade. Vilda djur får bara jagas eller fångas in om det tillåts enligt jaktlagstiftningen. Därför är det förstås viktigt att du som jägare känner till vilka regler och bestämmelser som gäller för dig och den jakt du vill bedriva.

Jägarexamen, licenser och jaktkort

För att få jaga själv behöver du gå en utbildning för att få jägarexamen. Genom utbildningen får du grundläggande kunskaper om jaktbestämmelser, viltarter, vapenhantering, skytte och olika jaktformer. Du får även lära dig om spår, läten och tillvaratagande av viltet. Många väljer att läsa till jägarexamen för att få en bred kunskap om djur och natur, även om de inte vill jaga. 

Förutom jägarexamen krävs det också olika licenser och jaktkort för att du ska få jaga. Mer information hittar du på Naturvårdsverkets hemsida Öppnas i nytt fönster..

Viltvård

Länsstyrelsen i Dalarna ansvarar för viltförvaltningen.  I det arbetet ingår bland annat att informera jägare och markägare, registrera jaktområden och tilldela licenser. De beslutar också om bildande av viltvårdsområden. Till sin hjälp har de viltförvaltningsdelegationen. Läs mer om jakt och viltvård på Länsstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 15 januari 2024