Misstänkt matförgiftning

Matförgiftningar beror på att man ätit mat/dryck som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Bild

Anmäl till miljökontoret om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller ätit på restaurang. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.

Anmälan om misstänkt matförgiftning

Anmälare
Anmälare







Information om inköpsställe


Datum när maten köptes * (obligatorisk)
Datum när maten köptes

Information om måltiden
Datum när maten åts * (obligatorisk)
Datum när maten åts
Antalet personer som åt * (obligatorisk)
Antalet personer som åt





Antalet personer som blev sjuk * (obligatorisk)
Antalet personer som blev sjuk





Åt alla som blev sjuka av samma mat? * (obligatorisk)
Åt alla som blev sjuka av samma mat?



Beskriv din symptom
Illamående * (obligatorisk)
Illamående


Diarré * (obligatorisk)
Diarré


Kräkningar * (obligatorisk)
Kräkningar


Buksmärta * (obligatorisk)
Buksmärta


Huvudvärk * (obligatorisk)
Huvudvärk


Feber * (obligatorisk)
Feber




Läs mer om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplats.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat.
  • Använd rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.
  • Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet.
  • Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket.
  • Låt inte maten stå framme i rumstemperatur för länge.

Du kan även vända dig till miljökontoret med övriga synpunkter gällande hygien och hantering på livsmedelsföretag.

Miljökontoret följer upp alla anmälningar och synpunkter.

Senast uppdaterad: 25 april 2024