Myggor i sommar

Det är lätt att irritera sig på stickmyggor som biter så det kliar och ger utslag. För en del blir sommarkvällarna och skogspromenaderna förstörda.

Mygg kan ibland vara besvärande under sommarmånaderna.  Bekämpning av mygg utförs enbart mot typen översvämningsmygg och i mycket restriktiv omfattning. För att få använda bekämpningsmedel mot mygg krävs en mängd tillstånd och dispenser från olika myndigheter samt från enskilda markägare vilket också gör processen tidskrävande.

I Sverige utförs idag bara myggbekämpning vid Nedre Dalälven och i Forshaga.

Knep mot mygg – så får du bort dem

1. Undvik starka dofter
Hårspray, parfymer eller andra starka dofter drar till sig mygg, så satsa på att vara så doftfri du bara kan.

2. Använd myggmedel
Det finns olika myggmedel att köpa på apoteket och livsmedelsbutiker. För vissa fungerar dessa alldeles utmärkt och för andra inte alls. Tips är att köpa myggmedel som innehåller DEET, då det ger bäst effekt.

3. Håll tomten ren – och torr!
Mygg trivs vid fuktiga områden med mycket buskage och snår. Så vill du undvika mygg i din egen trädgård så är ett hett tips att klippa gräset ofta och hålla tomten ren från buskage och snår. Myggen lägger sina ägg i vatten så se också till att hålla tomten torr från vatten – töm krukor, skottkärran, fågelbad och annat.

4. Klä dig ljust
Bär du mörka plagg, så som svart eller mörkblått så kommer du bli extra populär bland myggen. Satsa i stället på ljusa kläder, från topp till tå, om du vill undvika myggen.

5. Motverka mygg med mat och kryddor
Lavendel, vitlök, rosmarin, citronmeliss, basilika, tagetes och olika typer av mynta är perfekt att smycka bord eller fönster med om du vill hålla myggorna borta.

6. Kaffesump som rökelse
Myggor gillar varken kaffe eller rök! Så varför inte göra en kafferökelse? Lägg kaffesump i en skål och täck den med foliepapper. Låt skålen sedan stå mörkt och svalt till dess att kaffesumpen har torkat. Därefter kan du tända på kaffet som en rökelse.

7. Dra ner på mängden alkohol
Alkohol får kroppen att utsöndra mer koldioxid. Så har man en fest utomhus kanske man ska ta till både nät, ljus och myggmedel för att skydda sig lite extra.

8. Myggmaskin eller myggfångare
Har du allvarliga problem med myggen så kan det vara värt att investera i en myggmaskin (myggfångare eller myggdödare). Det finns olika varianter att köpa.

Senast uppdaterad: 16 juni 2023